Konut Dokunulmazlığı
Konut dokunulmazlığı, Türk Ceza Kanunu’nda yer eden hassas konulardan biridir. Genel suçlardan sayılabildiği halde kişilerin suçlu sayılabilmeleri için belli şartlar bulunmaktadır. Durum böyle olunca konut dokunulmazlığı nedir sorusunun cevabı da biraz karışık bir hale gelmektedir. Bu yazımızda bu konuyu sizin için anlatacağız.
Konut Dokunulmazlığı Nedir ?
Kamu düzeni açısından sakıncalı bir durum meydana gelmediği takdirde; yargıç kararı ve yasaca yetkili kişinin onayı olmadan konuta girilememesi, arama yapılamaması ve herhangi bir eşyaya el konulamaması durumuna konut dokunulmazlığı denir.

Konut dokunulmazlığı suçu herkes tarafından işlenebilmektedir. Bir arada yaşayan aile bireyleri ya da evde bulunan yardımcılar, evdeki odalara izinsiz girmeleri halinde bu suçu işlemiş sayılmazlar. Fakat evi terk eden, evden ayrılan bir aile bireyi; evde hala oturmakta olan bireylerden habersiz konuta girmeye çalıştığı takdirde suçlu durumunda değerlendirilmektedir. Aynı şekilde, akrabalık bağı bulunan bir kişinin suçlu sayılmaması için aile bireylerinin izni olduğunun beyan edilmesi gerekmektedir.
Konut Dokunulmazlığı İhlali
Türk Ceza Kanunu’na göre; bir kişinin konutuna, işyerine veya eklentilerine rızası dışında girilmesi halinde eylemi yapan kişi suçlu bulunarak cezalandırılmaktadır. Konut, ikametgahtan farklı değerlendirilmektedir. Söz konusu konutta yerleşme niyeti aranmamaktadır. Böylece kişilerin belli dönemlerde gittiği yazlık evleri, tatil odaları gibi yerler de suç kapsamına girmektedir.
Konut Dokunulmazlığı İhlalinin Cezası
- Ev sahibinin rızası ile eve giren fakat çıkmayı reddeden kişiler, ev sahibinin şikayet etmesi durumunda 6 ay ile 1 yıl arasında cezalandırılmaktadır.
- İşyeri sahibinin izni olmadan iş yerine girilmesi durumunda, şikayet üzerine 6 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası uygulanmaktadır.
- Tehdit yolu ile gece işlenen suçlarda kişi 1 ile 3 yıl arasında cezalandırılmaktadır.
- Evlilik ya da toplu yaşama durumlarında ise, kişilerden birinin rızası durumunda ceza uygulanmamaktadır.
- Suçun gece işlenmesi, tehdit içermesi, silah kullanılması, darp uygulanması, birden fazla kişiyle işlenmesi, kamu görevinin sağladığı ayrıcalıkları kötüye kullanarak işlenmesi, suç örgütleriyle ortak hareket edilmesi gibi durumlar suçu ağırlaştırarak ceza artırımına enden olmaktadır.