Kira sözleşmesi hem ev sahiplerini hem de kiracıların haklarını güvence altına almaktadır. Kira sözleşmesi ileride yaşanması muhtemel sorunların önüne geçmektedir. Kira kontratı yenileme döneminde kira sözleşmesinde yer alan maddeler tekrar gündeme gelir. Kira sözleşmesi imzalarken ister ev sahibi olun ister kiracı çok dikkatli olmalısınız. Aksi takdirde ilerleyen zamanlarda başınız ağrıyabilir. Kira sözleşmesi imzalarken dikkat edilmesi gereken 10 kritik konu şunlardır:
1- Kira sözleşmesinde ev sahibinin ve kiracıların bilgileri eksiksiz yer almalıdır. Kira sözleşmesinde isim, soy isim, TCK numarası, kira sözleşmesini imzalayacak kişinin gerçek ev sahibi olup olmadığı kesinlikle yer almalıdır.
2- Kira tutarını yazarken hem yazı hem de rakama yer verin.
3- Kiralanacak konutun adresini doğru yazın. Ev sahibinin ve varsa kefilin adres bilgisini de kira sözleşmesine yazın.
4- Kira sözleşmesinde detaylara yer verin. Kiranın hangi tarihte yatacağı, hangi hesaba yatırılacağı, kira artış dönemleri ve zam oranları açıkça belirtilmelidir.
5- Kirada depozito için özel bir yer ayırın. Depozito miktarı, nerden ve hangi şartlarda verildiği, bedelin hangi şartlarda geri alınabileceği net olarak yazılmalıdır.
6- Kiralanan gayrimenkulün hangi şartlarda teslim edildiği, demirbaş bilgileri, kiracının mal sahibinin izni olmadan tadilat yapamayacağı kir sözleşmesinde yazılmalıdır.
7- Kira sözleşmesinin geçerlilik süresi ve yenileme dönemi mutlaka belirtilmelidir. Kontrat süresinin bitimine 1 ay kala ev sahibinin kiracısına ihbarname çekmediğinde kontratın otomatik yenilendiği belirtilmelidir.
8- Anlaşmazlık durumları için mutlaka gerekli önlemi alın. Anlaşmazlık olduğunda sorunun çözümü için hangi mahkemenin ve icra müdürlüğünün yetkili olacağını sözleşmede belirtin.
9- Kiralanan mülkün geçmiş dönemde kalan borçlarının olması halinde bu borçların kiracıya ait olmadığını sözleşmenize mutlaka ekletin.
10- Tarafların sözleşmenin her sayfasına birlikte imza atıp sözleşmenin bir nüshasının iki tarafta da bulunmasına özen gösterin.