İnşa Edilmiş Bir Gayrimenkule Sonradan Balkon Yapılabilir Mi

İnşa Edilmiş Bir Gayrimenkule Sonradan Balkon Yapılabilir Mi ?

Yıllardır istediğiniz evi sonunda buldunuz ya da birikmiş paranızı yatırım amacıyla gayrimenkulde değerlendirmeye karar verdiniz ve bir ev satın aldınız. Fakat bir süre sonra mükemmel evinizde bazı tadilatlar yapılması gerektiğini fark edersiniz. İlk başta bunlar göze çarpmasa da kullandıkça bazı eksiklikleri hissedersiniz. Mesela bir bahar akşamı, hava güzel fakat evinizde balkon yok. Gerekli gördüğünüz tadilatlardan birisi de bu. Peki inşa edilmiş bir gayrimenkule sonradan balkon yapılabilir mi, cezası nedir? Bu yazımızda size bundan bahsedeceğiz.

Gayrimenkule Balkon Yapma Prosedürleri

İskanı balkonsuz alınan gayrimenkullerde gerekli prosedürler ve izinler sağlandığında balkon yapma hakkı verilmektedir. Fakat burada önemli olan gerçekten gereken izinleri almanızdır. İzinleri eksik olan balkon belediye tarafından kaçak yapı olarak nitelendirilip yıkım ve para cezası uygulanmaktadır. Evinize balkon yapmak istediğinizde izlemeniz gereken basamaklar şunlardır.

  • Öncelikle kat maliklerinin iznini almanız gerekmektedir. Bulunduğunuz apartmanda diğer sakinlerin de onayını almalısınız. Eğer balkon yapımına 1 kişi bile itiraz ederse gerekli izinler çıkmamaktadır. Buna rağmen balkon yapmak gibi bir girişimde bulunursanız, itiraz eden kişiye Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurma hakkı vermiş olursunuz.

    Ruhsatsız Balkonlara Uygulanan Ceza
    Ruhsatsız Balkonlara Uygulanan Ceza
  • Tüm kat maliklerinin iznini aldınız, komşularınızla bir sorun yaşamadınız. 2.olarak dikkat etmeniz gereken nokta ise balkonu yapmak istediğiniz cephedeki komşu binayla olan mesafenizdir. Önce çevre bina ve arsa paylarını öğrenmeniz gerekmektedir. Örneğin; karşı binayla aranızda 4 metre olması gerekiyorsa ve sizin de mesafeniz 5 metre ise, o cepheye 1 metrelik çıkma balkon yapabilirsiniz. Fakat müteahhit bütün payı kullanmış ve 4 metre mesafe bırakmışsa o cepheyi değerlendiremezsiniz.
  • Kat maliklerinden izinlerinizi aldınız ve ölçümler sonucunda da bir sıkıntı yaşamadıysanız son aşama olarak belediye iznine başvurabilirsiniz. Bu izin size balkon için ruhsat verecektir.

Ruhsatsız Balkonlara Uygulanan Ceza

3194 sayılı İmar Kanunu’na göre belediye tarafından tespit edilen ruhsatsız yapılara yıkım kararı uygulanmaktadır. Bunun yanında para cezası da verilebilir.

  • Bu yazımızda bahsettiğimiz bütün prosedürler çıkma balkonlar için geçerlidir. Gömme balkonlarda mevcut metrekare değişmediğinden ruhsat başvurusuna da gerek olmamaktadır. Fakat yine kat maliklerinin onayı gerekmektedir.

Yorum Yapın

All fields marked with an asterisk (*) are required

WhatsApp chat