Gayrimenkul Danışmanı Ne İş Yapar ?
Günümüzde gayrimenkullere verilen değerin artmasıyla birlikte gayrimenkul danışmanı ne iş yapar sorusu da sıkça sorulmaya başlanmıştır. Emlak danışmanı ya da popüler ismiyle gayrimenkul danışmanı, en basit haliyle gayrimenkul hakkındaki bilgi ve tecrübelerinden belli bir ücret karşılığı yararlanabileceğiniz kişilerdir. Bu kişiler bağımsız çalışabilecekleri gibi gayrimenkul şirketleriyle de çalışabilmektedirler. Bazı firmalar maaşlı çalışan olarak işe alırken bazı firmalar sonuçlandırdıkları işlem bedeli üzerinden belli bir komisyon karşılığı anlaşma yapmaktadırlar.
Gayrimenkul Danışmanı Kimdir ?
Gayrimenkul Danışmanı; emlak gibi taşınmazların ve diğer gayrimenkullerin alım satım ve kiralanmasından sorumlu kişilerdir.
Gayrimenkul danışmanı olabilmek için herhangi bir eğitim şartı bulunmamaktadır. Fakat inşaat şirketleri veya uluslararası gayrimenkul danışmanlığı sunan firmalar, danışmanlarını kendilerinin verdikleri 6-10 haftalık eğitimlere tabii tutabilmektedir. Ayrıca ülkemize yapılan yatırımların da artmasıyla gayrimenkul danışmanlığı sunan firmalar yabancı dil bilen kişilerle çalışmayı tercih etmektedirler.
Üniversitelerin ya da belediyelerin düzenlediği sertifikalı kursların ‘gayrimenkul danışmanlığı’ bölümü açması beklense de henüz böyle bir adım atılmamıştır.

Gayrimenkul Danışmanının Görevleri Nelerdir ?
Gayrimenkul danışmanlarının en büyük sorumluluğu, alıcı ve satıcılardır. Onlara doğru bilgi vermek ve isteklerini göz önünde bulundurmak öncelikli görevleridir. Bunun dışında gayrimenkul danışmanlarının görevleri şöyle sıralanır;
- Müşterilerle veya potansiyel müşterilerle samimi ilişkiler kurmak, alıcı ve satıcı arasında oluşabilecek potansiyel problemleri fark ederek önüne geçmek
- Gayrimenkul ve inşaat muhasebesi konusunda bilgi sahibi olmak
- Alıcı ve satıcılara gayrimenkul hakkında, az gelirle en çok kazancı sağlama konusunda bilgi vermek
- Gayrimenkulle ilgili farklı konularda bilgi sahibi olmak (İpotek kredileri, değerleme yöntemleri, gayrimenkul finansmanı gibi)
- Gayrimenkul alanında düzenlenen belediye kanunu, iskan kanunu ve imar kanunu gibi yasaları ve yasal süreçleri yakından takip etmek, noter işlemleri gibi bürokratik süreçlere hakim olmak.