Amortisman Nedir

Amortisman Nedir ?

Bir muhasebe kavramı olan amortisman; taşınmaz malların aşınma, yıpranma ve eskime oranlarını tanımlamaktadır. Özellikle işletmelerde gerçekleştirilen amortisman hesaplamaları yıl sonunda gerçek karın bulunması için kullanılmaktadır. 1 yıllık dönemin sonunda işletmede bulunan taşınmaz ve demirbaşların amortismanları hesaplanarak gider hanesine yazılmaktadır. Yıl sonu kar/ zarar hesaplamasında amortisman da göz önünde bulundurulmalıdır. Gider hanesine yazılmayan amortisman sonucu işletme gerçek kar payını öğrenemez. Kar paylaşımı sonucu ise gerçek olmayan bir meblağ işletmenin kasasından çekilmiş olur bu da sermayenin azalmasına neden olmaktadır. Amortisman miktarı kasada kaldığı zaman, oranları hesaplanan taşınmaz ya da demirbaşların değişimi gerektiği takdirde bu amortisman payı kullanılarak yenisi alınabilecek ve işletmenin hesabını zarara uğratmayacaktır. Peki emlak sektöründe amortisman nedir, bu hesaplar ne işe yaramaktadır?

amortisman
amortisman

Emlak Sektöründe Amortisman

Emlak sektöründe amortisman hesaplamaları muhasebedekinden biraz farklıdır. Satın alınması düşünülen bir gayrimenkulün fiyatı için pahalı ya da ucuz yorumu yapabilmek için amortisman değerlemesi yapılmaktadır. Genel olarak yatırım amacıyla alınacak ve kira getirisi olması beklenen gayrimenkullerde kullanılsa da zaman zaman ikamet edilecek konutlarda da kullanılmaktadır.

Bir gayrimenkul satın almak istediğiniz zaman kiradan elde edilecek gelirle konut fiyatının kaç yılda çıkartılacağı hesaplanmaktadır. Buna da amortisman değerlemesi denmektedir. Bir ev almaya karar verdiğiniz zaman bu evin muadillerinin kira gelirleri incelenerek bu evin kira sonucu yıllık getirisi hesaplanmaktadır. Evin değeri ise çıkan sonuca bölünerek kaç yılda yatırımınızı çıkartacağınız bulunur. Süre söz konusu muadillere göre uzun çıkarsa o zaman istenen fiyatın yüksek olduğu düşünülmektedir. Muadillerle eşit veya muadilin altında çıkarsa da fiyatın normal ya da düşük olduğu sonucu çıkartılabilmektedir.

Amortisman değerlemesi konutun muadillerine göre hesaplansa da bir takım unsurlar da göz önünde bulundurulmaktadır. Hem kira hem de satış ücretinin artmasına ya da azalmasına neden olacak bu unsurların başında lokasyon gelmektedir. Devamında ise dikkat edilenler;

  • Sosyal İmkanlar
  • Okul ve hastane gibi tesislere olan uzaklık
  • Ulaşım imkanları
  • Merkeze olan uzaklıktır.

Amortisman değerleme kısmında kafanız karışıyorsa veya alacağınız evin tam değerinden emin değilseniz yardım için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum Yapın

All fields marked with an asterisk (*) are required

WhatsApp chat