Konut sahibi olanlar için tapu harç miktarı en çok merak edilen konulardan birisidir. 2019 yılında gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu harç miktarı ne kadar oldu. Tapu harç miktarı nasıl hesaplanıyor. Sizler için bu konuyu özel olarak araştırdık. Elde ettiğimiz bilgileri sizler için derledik ve bir araya getirdik.

Tapu harçları gayrimenkul devir ve iktisatlarında, emlak vergisi değerinden az olmamak kaydıyla iktisap bedeli üzerinden hesaplanır. Emlak vergisi değeri ise 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değerine göre hesaplanır. Tapu harcı devreden ve devir alan için ayrı ayrı, devir bedeli üzerinden binde 20 olarak hesaplanır. Yani tapu harcını hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı öder. 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı kararı ile tapu harçlarına indirim yapıldı. Tapu harcı konut ve iş yerleri için binde 20 oranından binde 15’e düşürüldü. Bu indirim 31 Aralık 2018 tarihinde sona ermişti.

Tapu harç oranları her sene Harçlar Kanunu Genel Tebliği ile yeniden belirlenir. 2019’da uygulanacak tapu harcı oranları Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Gayrimenkullerin devir işlemi için binde 20 oranında harç tahsil edileceği açıklandı.

• Tapu harçları nereye ödeniyor?
Tapu harçları, tapu işlemin gerçekleştirildiği bölgenin vergi dairesine ödenir. Ayrıca, Maliye Bakanlığı tarafından yetki verilen bankalar gibi ilgili kuruluşlar tarafından da tahsil edilmektedir. Tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde banka şubelerine, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezleri üzerinden ödeme yapabilirsiniz.

Yorum Yapın

All fields marked with an asterisk (*) are required

WhatsApp chat